Zakaj gumeni izdelki starajo?

Gumija po dolgem času, nekateri bodo postali lepljivi mehki, nekateri bodo strdili lase krhke. V vsakodnevnem življenju lahko pogosto vidimo nekaj s staro stranjo pnevmatik, da proizvedemo razpoke Gougou, strokovno znane kot razpoke. V tem primeru se je prvotna elastičnost in moč gume znatno zmanjšala, ti pojavi se imenujejo staranje.

Staranje je posledica spremembe gumijaste strukture pod vplivom različnih zunanjih dejavnikov, najpogostejši je staranje termičnega kisika zaradi toplote in kisika.

Gumija se lahko pri segrevanju segreje na določeno temperaturo. Naravni kavčuk, na primer, začne razpadati snovi z nizko molekulsko maso na več kot 200 stopinj Celzija. Termična stabilnost gume je v veliki meri odvisna od njegove kemične sestave in strukture, toplotna stabilnost silikonske gume in fluor gume pa je boljša kot pri splošnih gumah. Na splošno je toplotna stabilnost BR najboljša, druga pa SBR.

S sodelovanjem s kisikom so različne vrste gumenih staranja drugačne. Naravni kavčuk in izopren kavčuk ter butilni kavčuk v procesu staranja s kisikom sta večinoma tvorba zlomov makromolekularne verige, mehka in lepljiva, in stiren-butadien kavčuk, BR, NBR in EPDM v procesu staranja termičnega kisika pretežno zlomljene verige, ki so prepletene, uničuje elastično strukturo gume, zato se strdi krhko.

Gumijasto termično staranje se nahaja v nenasičenih vezi. Naravni kavčuk in nekaj splošnega sintetičnega kavčuka vsakega 1000 atomov ogljika vsebuje od 150 do 250 dvojnih vezi. Ti deli so najverjetneje kemične reakcije, zato njihova toplotna kisikova sposobnost staranja ni dobra, zlasti naravni gumi. Struktura nakazuje nasičeni silikonski kavčuk, fluorilni kavčuk, butilni kavčuk, etilen propilen kavčuk, poliuretanski kavčuk, akrilatna guma itd. Pripadajo toplotno obstojnemu elastomeru za staranje.

Čeprav se staranje gume ne more popolnoma izogniti, vendar ga je mogoče preložiti, je najprimernejši in najprimernejši ukrep dodati sredstva proti staranju. Antioksidant lahko zajame gumijast postopek za staranje s kisikom, ki ga proizvajajo aktivne snovi, da se zaščiti vloga gume. Sredstvo proti staranju široke palete bolj pogosto uporabljenih aminov in fenolov dve seriji, pri čemer dodamo splošno maso gume od 1% do 1,5%.