Kaj so dejavniki staranja izdelkov iz gume?

A) Kisik: Kisik je podvržen verižni reakciji s prostimi radikali z gumijastimi molekulami v gumi, molekularna veriga pa je zdrobljena ali preveč zamrežena, kar povzroči spremembo lastnosti gume. Oksidacija je eden od pomembnih razlogov za staranje gume.


B) Ozon: Kemična aktivnost ozona je veliko višja od kisika in je bolj destruktivna. Razbija tudi molekularno verigo, vendar je učinek ozona na gumo različen glede na to, ali je guma deformirana ali ne. Ko se uporablja kot guma za deformacijo (večinoma nenasičena guma), se ustvari razpoka, ki je naravnost v smeri napetosti, to je "razpokanje ozona"; ko deluje na deformirano gumo, se na površini tvori samo oksidni film brez razpok.


C) Toplota: zvišanje temperature lahko povzroči termični razpok ali toplotno zamreženje gume. Toda osnovna vloga toplote je aktivacija. Povečanje hitrosti difuzije kisika in aktiviranje reakcije oksidacije za pospešitev stopnje oksidacijske reakcije gume je vseprisoten pojav staranja - termično staranje.


D) Svetloba: krajši je svetlobni val, večja je energija. Škodljivo za gumo je višja energija ultravijolične svetlobe. Poleg ultravijoličnih žarkov, ki neposredno povzročajo prelome in navzkrižno povezovanje gumijastih molekularnih verig, guma proizvaja proste radikale z absorpcijo svetlobne energije, ki sproži in pospeši proces oksidacijske verižne reakcije. Zunanja lučka deluje kot ogrevanje. Druga značilnost svetlobnega delovanja (ki se razlikuje od toplote) je, da večinoma raste na površini hrasta. Pri vzorcih z visoko vsebnostjo gela se na obeh straneh pojavijo reticularne razpoke, tako imenovani "razpok zunanje plasti".


E) Mehanska napetost: Pri ponavljajočem se mehanskem obremenjevanju se molekularna veriga gume razreže, tako da nastane prosta entalpija, ki sproži oksidacijsko verižno reakcijo in oblikuje kemijski proces. Mehansko zlomljene molekularne verige in mehansko aktivirani oksidacijski procesi. Kdo lahko prevlada, je odvisno od pogojev, v katerih se nahaja. Poleg tega je pod stresom lahko povzročiti razpoke ozona.


F) Vlaga: Vpliv vlage je odvisen od dveh vidikov: ko je guma izpostavljena vlažnemu zraku ali potopljena v vodo, se zlahka uniči. To je zato, ker so vodotopne snovi in hidrofilne skupine v gumi raztopljene in raztopljene v vodi. Ali zaradi absorpcije in drugih razlogov. Še posebej pri izmeničnem delovanju potapljanja z vodo in izpostavljenosti atmosferi bo škoda iz gume pospešena. Vendar pa v določenih okoliščinah vlaga nima uničujočega učinka na gumo in ima celo učinek zadrževanja staranja.


G) Olje: Če je med uporabo v stiku z oljnim medijem dolgo časa, lahko olje prodre v gumo, da povzroči nabrekanje, kar povzroči zmanjšanje trdnosti in drugih mehanskih lastnosti gume. Olje lahko nabrekne gumo, ker olje prodre v gumo, molekule se medsebojno razpršijo in spremeni struktura omrežja vulkanizirane gume.


H) Drugo: Kemični dejavniki, kot so kemični mediji, spremenljivi kovinski ioni, visoko energijsko sevanje, električna energija in biologija.